Translate

8 Mayıs 2013 Çarşamba

RÜZGARGÜLÜ BİTKİSİ


Rüzgargülünün Faydaları ve Tanımı 
İpeksi tüylerle kaplı, boyu 45 santimetre ulaşan çokyıllık bir bitkidir. Birbirinden ayrı yapraklan, tek başına çıkan mor çiçeği vardır. Sarı ercik başlan çiçek kuruduktan sonra tüyümsü tohum başları halini alır.
Rüzgargülünün Faydaları ve Halkbilgisi ve Geleneksel Kullanımı
Çiçeklerin dilinde rüzgârgülü terk edilmek anlamına gelir. Mitolojide kıskanç tanrıça Flora, kocası 7.cph-yros’un dikkatini çektiği için Anemon adlı periyi rüzgârgülüne dönüştürür, Zephyros da Anemone’u esen rüzgârda terk eder. Aşk tanrıçası Aphrodile, Adonis’in cesedine sarılmış ağlarken, çiçeğin, Adonis’in kanından çıktığı da söylenir. On altıncı yüzyıl botanikçisi John Gerard, Paskalya’da çiçek açan bitkiye, eski Fransızca’daki adıyla (ayrıca İbranice’de “Passover”den de türemiş olan) “Paskalya çiçeği” adının verildiğini öne sürmüştü; ancak bu ad, Paskalya yumurtalarının boyanmasında kullanılmasından ötürü de konmuş olabilir.
Rüzgargülünün Faydaları ve Tıbbi Kullanımı 
Homeopatik müstahzarlarda, göz, cinsel organ, mide bağırsak ve idrar yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Gözbebeklerini büyütür ve solunumu azaltır. Çok minik dozlarda, doğru uygulandığında, bilinen hiçbir tehlikesi ya da yan etkisi olmamasına rağmen, rüzgârgülü zehirlidir. Hatalı kullanımı, komayla, kasılmalarla ve oksijen yetmezliği yüzünden ölümle sonuçlanabilir. Ayrıca dokunulduğunda aşırı reaksiyon gösterebileceğinden, bitkiye tazeyken temas etmekten kaçınılmalıdır. Hamile kadınların dahili olarak kullanmaları önerilmez. Bu bitkiye dair araştırmaları gözden geçiren Alman uzmanlar, homeopatik müstahzarlar dışında bitkiden uzak durulmasını öneriyor.  
      
DİĞER RÜZGARGÜLLERİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder